V soboto, 23. 3. 2023, smo se Verinini planinčki pridružili skupnem izletu. Tako smo se planinčki vseh kamniških šol v organizaciji Planinskega društva Kamnik podali na našo zahodno mejo. Za cilj smo si izbrali Sabotin, 609 metrov visoko goro nad Novo Gorico. 

Po dvourni vožnji z avtobusom, nas je ta pripeljal v Solkan. Po mostu preko reke Soče smo začeli našo pot na goro, ki je prevrtana s številnimi vojaškimi rovi, ki so jih gradili vojaki v prvi svetovni vojni. Sicer je Sabotin odlično razgledišče s pogledom na Julijce, reko Sočo, goriško kotlino, Kras, morje, Furlansko nižino in zahodnejših Alp.

Kar hitro smo zagrizli v strmino, pot nas je vodila mimo velikanskega napisa Tito, ki je tu še iz nekih drugih časov. Kmalu smo prišli na greben, ki nas je nato počasi pripeljal na sam vrh. Tu smo imeli zasluženo malico.

Pot v dolino pa je bila še kako zanimiva. Mimo doma na Sabotinu smo po severni strani začeli našo pot navzdol, skozi v živo skalo vklesanih rovov, in se po zavarovani poti začeli spuščati proti reki Soči. Sama pot je bila nekoč t.i. muletiera, danes pa nas je lepo pripeljala v dolino. Še nekaj korakov po lepo urejeni kolesarski stezi in mimo železniškega mostu z največjim kamnitim lokom na svetu, ki je bil zgrajen še pod Avstro-Ogrsko leta 1906, kot ključni objekt na drugi železniški povezavi med Trstom in Dunajem, smo prišli nazaj do izhodišča.

Bil je res lep izlet, na poti nazaj smo na avtobusu utrujeni zaspali. No, ne vsi. Vsi pa smo zadovoljni in polni lepih vtisov prišli domov in komaj čakamo na naslednji izlet.

Učitelja Vlasta in Tadej

IMG_20240323_112205

Slika 1 of 15